Der er mange måder at bo på

Hvis du går helt i detaljer, så er der lige så mange måder at bo på, som der er mennesker. Vi lever alle sammen forskellige liv, og vi indretter vores liv og dagligdag forskelligt.

Du kan også tage en tur op i helikopteren og se lidt mere overordnet på det. Så kan du se på, hvordan man kan få adgang til en bolig. Det er selvfølgelig muligt at opholde sig i andres boliger og være en sofasurfer. Men skal man have sin egen bolig, er der overordnet set tre måder.

Leje

Du kan leje en bolig. Så betaler du en husleje hver måned for at få lov til at bebo et værelse, en lejlighed eller et hus.

Som lejer er du beskyttet af loven og har en række rettigheder. Der er dog også krav, du skal leve op til. Derfor er det en god idé at sætte sig lidt ind i, hvad man skal være opmærksom på som lejer. Hvis du kender reglerne og kravene, så kan du sørge for at leve op til dem.

Som lejer har du en månedlig leje, men du slipper for en del vedligeholdelses- og reparationsudgifter.

Eje

Du kan eje en bolig. Man kan både ejerlejligheder og huse. Så køber du boligen for et større beløb og kan derefter bestemme over den. Du står også for al vedligeholdelse og eventuelle reparationer.

Som ejer har du meget selvbestemmelse. Der kan være nogle regler i kommunen eller området, som du skal overholde. Fx at holde fortovet rent. Men du bestemmer selv, om du vil bygge nyt badeværelse og skifte vinduerne.

Som ejer har du en stor udgift til anskaffelsen af huset. Der er ikke løbende leje, men de fleste låner til et huskøb og har derfor løbende afbetalinger.

Andel

Du kan også købe en andelsbolig. Så køber du en andel i boligen. Det er en mellemting mellem at leje og eje. Du har mere selvbestemmelse, men du har en månedlig leje. Lejen er dog mindre end i en lejebolig.

I en andelsbolig kan der også være mange regler, som du bør sætte dig ind i. Gerne før dit køb.