Et vejnavn er ikke bare et vejnavn

De fleste vejnavne er ret neutrale og standardagtige, men af og til, så møder du et vejnavn, hvor du lige studser over det. Det kan være, at vejen er opkaldt efter en person, som du ikke aner, hvem er. Det kan også være, at der er en vej, som har et navn, som du simpelthen ikke forstår, fordi du ikke ved, hvad ordet betyder.

Og så kan der være alle de vejnavne, som enten er pudsige, sjove eller bare underlige. Det kan du jo godt undre sig lidt over, når du støder på dem. Eller bare trække lidt på smilebåndet over.

Kom i julestemning hele året

Vidste du, at der findes flere veje rundt om i landet, som har et navn, der relaterer til jul? Du kan for eksempel bo på en vej i Kastrup, der hedder Pyrus Allé. På samme måde findes der flere veje rundt omkring, som kan bringe dig i julestemning året rundt.

Se for eksempel de ti juleagtige vejnavne. Det er lige før, du kan høre juleklokker, når du kigger på denne liste over de 10 mest julede vejnavne i landet. Hvis du bor på en af de nævnte veje, så vil du nok føle dig lidt i julestemning hver gang, du skal skrive din adresse.

Det kan også godt være, at du får nogle kommentarer om dit vejnavn af og til. Alle navnene kalder i hvert fald smilet frem.

Et vejnavn er ikke ligegyldigt.

Når kommunen skal beslutte, hvad en ny vej skal hedde, så er det et vejnavneudvalg, der i fællesskab beslutter, hvilket navn den skal have. Det er ret vigtigt, hvilket navn det ender med at blive, for det kommer den jo til at hedde i mange år fremover. Vejnavne kan ændres, men det sker kun sjældent.

Ofte opkaldes en vej efter en vigtig person eller en vigtig funktion i området. Det kan også være, at et område får gadenavne, som relaterer til et bestemt tema eller lignende. Hvis man for eksempel giver vejene i et bestem område navne efter fugle, så kan hele området i daglig omtale blive kaldt for fuglekvarteret. Det er jo ret smart, at du ud fra et gadenavn kan vide, hvor i byen den pågældende vej ligger.

Positive vejnavne

Det er oftest sådan, at vejnavne er positivt ladede. Det vil være personer, der har gjort sig positivt bemærket, der får en vej opkaldt efter sig. Det betragtes da også som en stor ære.

Du vil nok ikke kunne finde et vejnavn, som refererer til en negativ begivenhed, et ubehageligt menneske eller andet trist. Bor du for eksempel på Nissedalen i Skovlunde, så er der nok ret hyggeligt.